HTML

SPAM.blog.hu

Újdonságok spamekről és spamszűrési módszerekről. Kémprogramok, hálózati biztonság, vírusok, károkozók, elemzések, esettanulmányok, Sunbelt és MPP termékhírek.

Rovatok

Ajándék pendrive egyetlen spamért

2008.04.27. 13:55 freya-spamblog

A napokban egy olvasónk meglepő spamet juttatott el hozzánk: egy cég az alábbi, illedelmesen megfogalmazott spamben "kér engedélyt" a további levelek küldésére, és ráadásul megígéri, hogy ha valaki válaszol a reklámra, akkor egy 1 GB-os pendrive-ot kap ajándékba:

Tisztelt Olvasó!

Szíves hozzájárulását kérem ahhoz, hogy olcsó, de minőségi szolgáltatásokat mutassak be Önnek.

Szerverszolgáltatásainkról szeretnék önnek részletes információkat illetve árajánlatokat adni. (Szerver elhelyezés, Szerverbérlés, PC-szerviz, Komplett rendszerek és hálózatok kiépítése - karbantartása, Web tárhely, Domain regisztrálás és átregisztrálás, weboldaltervezés.)
Megbízható szolgáltatótól.

Erről szeretnék információs anyagot átnyújtani Önnek.

Amennyiben elfogadja a következő tájékoztató levelünket és a továbbiakban rendelésre kerül sor bármely szolgáltatásunkra, ajándékba adunk egy 1GB méretű PenDrive-ot.

(a tájékoztató levelünk semmilyen kötelezettséggel nem jár)

Reméljük felkeltettük érdeklődését! Várom mielőbbi válaszát!

Szívélyes üdvözlettel!

A tájékoztatáshoz - a vonatkozó törvények értelmében - hozzájárulását kell kérnünk.

E-mail címe nyilvános internetes oldalakról, egyéb nyilvános adatbázisból került hozzánk.
Ez a levél nem spam, hanem a 2001. évi CVIII. törvény 14. paragrafusában

előírt hozzájárulás-kérő levél. Amennyiben levelünkkel esetleg zavartuk, elnézését kérjük.

Az ajánlat rendkívül jól hangzik és biztosan több ezer pendriveot kioszthattak már ajándékba, mert olvasónknak sajnos már nem jutott a készletből - ha volt egyáltalán készlet, vagy már az első válaszoló is elutasító választ kapott.

Hasonló social engineering módszerrel (hétköznapiasan szólva átveréssel) kombinált "ígérgető" spamből ugyan már láttunk sokat, ahol Nigériából érkező dollármilliókat vagy egyéb mesés vagyonokat ígértek, de egy ilyen igazán hihető ajándék ígérete még akár működhet is hazánkban.

Persze ahogy a közhely tartja, semmi nincs ingyen: tehát ha cégünknek lenne egy pendrive árát fedező pénze egyetlen látogatóra, akkor valószínűleg nem a szinte ingyenes és illegális spammelést választotta volna az új vevők elérésére. Egy reklámra szánt pendrive árából pedig rengeteg "kattintást" és több ezer megjelenést lehet vásárolni tisztességes hirdetések formájában.

Végül a szokásosnak mondható, mondhatni egy igényes spamtől elvárt szándékos félrevezetést is megkapjuk, amivel cégünk megpróbálja letagadni a spammelést. Ha csak időgépük nincs, a 2001-es törvény a mai napig nem változott, és bizony a hozzájárulást kérő levél is spamnek minősül, nyilvános adatbázisokban pedig hiába is állítják, olvasónk magán email címe sehol nem található (ha csak a feketepiacon vásárolt címlisták nem nevezhetők nyilvánosan elérhető adatbázisnak).

4 komment · 1 trackback

Címkék: spam social pendrive ajándék adatbázis törvény átverés címlista félrevezetés engineering

A bejegyzés trackback címe:

https://spam.blog.hu/api/trackback/id/tr94444263

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Informatika, Internet, WEB 2.0 2008.07.10. 22:54:07

A legspammelt ország: SvájcHa hinni lehet a számoknak, miért ne tennénk, akkor a MassageLabs által kibocsátott jelentés megdöbbentő számokat tartalmaz. A TG Daily közzé tette az adatokat: a spam, vagyis a kéretlen levelek egy kissé emelkedő görbén haladna…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Paul · http://www.mmorpg-x.com 2008.05.06. 06:15:19

Érdekelne a spammeléssel kapcsolatban a következő : ha én egy webmesternek ajánlom szolgáltatásomat a weboldala contact formján keresztül az vajon spam-e ?

Ennek kiterjesztéseképp mivel a contact form egy email címre továbbítja hirdetésemet, spam-e he rögtön arra az email címre küldöm a levelet ?

Azért izgat a dolog mert a GoDaddy fenyeget spammelés miatti kizárással és nevetségesnek tartom - főleg tőlük akik szétspammelnek mióta regisztráltam - ezt a fajta hippokrita hozzáállást

Ákos · http://spamblog.hu 2008.05.06. 09:12:34

Az nem spam, egészen addig, amíg több tízezer webmesternek nem ajánlod a formján, nagyjából egyidőben. A spam definíciója szerint tömegesen kiküldött kéretlen levél, vagyis te akárhogy is próbálkozol, nem tudsz spamet kiküldeni, amíg nem szerepel több tízezer címzett a levélben.

A GoDaddy meg igazán befoghatja, tényleg elég lelkesen "tájékoztatják" a regisztrált felhasználóikat :)

-lion- 2008.05.29. 21:10:29

A spam ténye nem kérdéses, de azért hagy hívjam fel a figyelmedet, hogy a levélben vásárlás esetére ígérnek pendrive-ot, nem pedig a levélre küldött válasz esetén.

Mailbox műhely 2008.10.13. 21:43:32

Godaddy: marhaságot beszéltek. El kellene olvasni, mit írtatok alá, amikor regisztráltatok ott egy domain nevet. Most direkt visszanéztem 88 db levelüket. Egy ajánlat sem volt bennük, csak ilyeneket írtak:
- Order confirmation
- Item expiration notice
- Renewal notice
- Request received
- Additional review required
- System maintenance notification

Ja, lehet, hogy én lekapcsoltam az ajánlatkérő levelükben alul, hogy küldjenek megkereséseket? De már vagy 1 éve, és egyetlen egy "spam" sem érkezett.
süti beállítások módosítása