HTML

Zen.spamhaus.org: ne szűrjünk vele jó leveleket!

2007.12.02. 13:24 freya-spamblog

A zen.spamhaus.org feketelista napjainkban óriási népszerűségnek örvend, sok rendszergazda kizárólag a Zen listát használja az SMTP kapcsolatok előszűrésére. A Zen valóban az egyik legjobb DNS feketelista, de fontos tudnunk, hogy milyen esetekben vezethet levélvesztéshez a használata.

Zen: peace of mind?

A Zen a három különálló Spamhaus lista tudását egyesít:

  • SBL (Spamhaus Block List): az ismert spamküldő szerverek, spamküldő szolgálatások IP címei
  • XBL (Exploits Block List): a fertőzött spamküldő zombi számítógépek, botnetek IP címei
  • PBL (Policy Block List): megállapodás alapján levelet nem küldő számítógépek IP címei

Röviden elmondhatjuk, hogy az SBL a legbiztosabb feketelisa, az XBL a gyorsan változó botnetek miatt szintén gyorsan változik és ezért tévedhet, a PBL pedig akár több téves riasztást is produkálhat. A rendszergazdáknak ezért a PBL-re kell kifejezetten odafigyelniük. A PBL listában egyre több hazai szolgáltató IP címtartománya megtalálható, hiszen megállapodás szerint ezek nem küldenek levelet - minden számítógépnek a saját szolgáltató SMTP kiszolgálóját kellene használnia.

Mi okozhat problémát? Sok jó levelet akkor dobhatunk el, ha a dolgozók laptopjaikkal ugyanazt a céges SMTP szervert használják, és kényelmi, és/vagy biztonsági okokból utazásaik során nem írják át az SMTP kiszolgálók címeit. Ez tipikus felhasználásnak nevezhető az otthoni munkavégzők esetén, viszont így a más-más szolgáltató hálózatában feladott leveleiket a Zen szűrni fogja, hiszen azok nem a helyi szolgáltató SMTP kiszolgálóján mennek ki.

Összegezve: döntsük el, hogy a PBL listát szeretnénk-e használni. Ha igen, akkor jobb felismerési arányt kaphatunk, de a távolról levelezőknek adjunk VPN elérést a belső kiszolgálóra, vagy minden esetben a helyi SMTP szerveren küldhetnek csak levelet. Ha ez nem megoldható, akkor viszont használjuk az sbl-xbl.spamhaus.org listát a zen.spamhaus.org helyett, ami nevéből adódóan csak az SBL és XBL listákon szereplő címeket fogja kiszűrni.

Szólj hozzá!

Címkék: zen feketelista dnsbl rbl spamhaus pbl sbl xbl

A bejegyzés trackback címe:

https://spam.blog.hu/api/trackback/id/tr73261289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása