HTML

Ingyenessé teszi a Microsoft a vírusirtóját

2008.11.20. 10:30 freya-spamblog

Évek óta spekulálnak rajta a biztonsági szakemberek, hogy az ingyenes Windows Defender és a káros szoftvereket eltávolító frissítések mellett mikor nyújt a Microsoft teljes antimalware, vagyis antivírusból és kémprogram-eltávolítóból álló védelmet ingyenesen, például a Windows részeként beépítve.

Szükség az biztosan lenne rá, hiszen a harmadik világ országaiban a gazdasági válság ellenére is szárnyalnak a számítógép eladások, és ott bizony nagyon kevesen fizetnek a szoftverekért, a Microsoft szerint rengeteg PC-t (több, mint a gépek 50%-át) használnak vírusvédelem nélkül. Ezt a több millió számítógépet pedig pillanatok alatt megfertőzik a károkozók, majd alvilági hálózatokba, botnetekbe szervezve például kéretlen reklámlevelek, spamek tömeges kiküldésére, adathalászatra, vagy épp a legkülönfélébb átverésekre használják fel. A fertőzött számítógépekről ömlő káros forgalom pedig a teljes internetforgalom jelentős részét teszi ki, minden érintett számára sok-sok fejfájást okozva. Itt minden bizonnyal óriási szükség lenne a Microsoft segítségére.

Ráadásul akárhányszor egy új Windowst telepítünk, az első induláskor már elindul a folyamatos figyelmeztetés, hogy most azonnal vásároljunk vírusirtót. Valahogy joggal érezhetjük, hogyígy, nélküle nem teljes ez a Windows.

A Microsoft új irányvonala alapján a 2009 második negyedévében érkező Morro kódnevű antimalware rendszer már ingyenesen használható lesz minden felhasználó számára. Úgy tűnik, hogy egyelőre ingyenesen letölthető formában, de a szűkszavú nyilatkozatok azt sem zárták ki egyértelműen, hogy egy napon már a Windows részét fogja alkotni.

Minden bizonnyal pedig a Windows bővítése lenne a logikus lépés, különben minek az ingyenes elérhetőség? Alex Eckelberry, a VIPRE Antivirus + Antispyware védelmi rendszert fejlesztő Sunbelt Software elnöke szerint a lépés a Microsoft részéről egy "nemes gesztus, amivel el tudnak hagyni egy sikertelen piacot". Márpedig a OneCare, a Microsoft saját antivírusa valóban nem volt túl sikeres, 2006-os megjelenése óta mindössze 2%-os részesedést ért el egy valóban sokszínű piacon. Igaz, ha ingyenes szoftverről beszélünk és továbbra is egy Microsoft méretű cég áll mögötte, akkor itt még történhet jelentős változás, ha a terméket előbb-utóbb nem söprik félre például ingyenes volta miatt.

Vajon a Microsoft ingyenes vírusirtójából egy újabb SpamAssassin lesz? A spamszűrők terén a "szinte mindenki által használt" ingyenes spamszűrő, a SpamAssassin nem egy rossz konstrukció, de mivel rengeteg szolgáltató ezt használja, ezért az összes spammer ezt tekinti átugrandó alapnak - vagyis minden spamet úgy készítenek el, hogy egy alapbeállításokkal működő SpamAssassin (éppen) átengedje. Ha a Microsoft vírusirtója is hasonló népszerűséget érne el, biztosak lehetünk benne, hogy minden új vírust addig fognak alakítani, amíg a Microsoft vírusirtóján biztosan át nem megy. Ez pedig nem feltétlenül jelent több munkát, ahogy a spameknél is láthatjuk: a SpamAssassin elterjedése semmilyen hatással nem volt a levelezésbiztonsági helyzetre, a spam arányok az elmúlt években folyamatosan nőttek (egészen a hét elejéig, de erről majd később).

Ha pedig a Microsoft minden számítógépre, amin nincs vírusirtó, automatikusan feltelepítteti az ingyenes megoldását, akkor rövid ideig biztosan jelentősen meg fog változni a biztonsági helyzet. Egészen addig, amíg a jól szervezett, dollármilliókat kereső bűnszervezetek profi programozói nem alkalmazkodnak az új helyzethez. Bill Gates egykori jóslata szerint a spam 2006-ra el fog tűnni, de hasonló jóslatot, mint például 2010-re minden számítógépes vírus és károkozó a múlté lesz, érthető okokból már nem tesznek utódai.

Mindenesetre valódi biztonságot sokszor csak az jelent, ha az nem egy nagy piaci részesedésű szolgáltatótól érkezik. Ha például mindenki egy vírusirtót használ, akkor gyorsan megtalálják a módját a bűnözők a kikerülésének, és egyre több fertőzést fognak sikeresen átjuttatni a védelmen. Ezért lesz mindig szükség a biztonsági piacon teljesen új megközelítésekre, új ötletekre (mint a blog egyik témája, a Sunbelt ötletes vírusirtóval egyesített kémprogram eltávolítója), mert minél sokszínűbben oldjuk meg a biztonságunkat, annál nehezebb dolguk lesz a védelmet kijátszani próbáló bűnözőknek.

Szólj hozzá!

Címkék: microsoft windows letöltés vírus ingyenes gates antivírus sunbelt kémprogram vipre antimalware spamassassin onecare morro

A bejegyzés trackback címe:

https://spam.blog.hu/api/trackback/id/tr63779129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása