HTML

Közeleg a VIPRE, a Sunbelt új antivírusa

2008.02.11. 20:29 freya-spamblog

Várhatóan márciusban érkezik a Sunbelt saját antivírusa, a vipera kódnéven fejlesztett, és minden bizonnyal ezt az elnevezést megtartó VIPRE antivirus.

Szemben több konkurens fejlesztőcég választásával, a VIPRE nem egy licenszelt, külső gyártó által szállított antivírus (mint a Webroot mellé illesztett Sophos, vagy az Agnitum-ban szereplő VirusBuster), hanem egy teljesen új, a tervezőasztalról felépített antivírus.

Saját antivírus fejlesztése ugyan időigényes, ráadásul a világon kevés cég, kevés szakember képes hatékony antivírust fejleszteni, de a végeredmény mindenképp önmagáért beszél: az új VIPRE technológia alacsonyabb erőforrás igényű, okosabb és technikailag fejlettebb tud lenni, mint a két szűrőmotort egyszerre alkalmazó, ezért érezhetően lassú megoldások.

Lehetséges VIPRE logók

Az új VIPRE lehetséges logó variációi:
szavazzon itt!

Legyen gyors, de legyen pontos

A VIPRE célja természetesen az, hogy a számítógépet minél kevésbé lassítva minél átfogóbb védelmet tudjon biztosítani. Ezért a fejlesztés során az alacsony memória- és processzorhasználat mindig fontos szempont volt, ami először, egy évvel ezelőtt, a CounterSpy kémprogram-eltávolító teljes újratervezését jelentette.

A különböző károkozók gyorsan növekvő száma miatt óriási adatbázist alkalmazó, de nagy étvágyú CounterSpy 1.5-öt a szinte észrevétlenül működő CounterSpy 2.0 váltotta, ami egy kezdetleges VIPRE motort is tartalmazott (a 2.5-ös változat már a VIPRE 2.0 motort is alkalmazza, de erőforrás igényei továbbra is nagyon alacsonyak maradtak).

Az új VIPRE pedig tartalmazni fogja a CounterSpy teljes tudását, amiről az alábbi táblázat ad bővebb felvilágosítást:

  CounterSpy Enterprise 3.1 Sunbelt
VIPRE Antivirus
Megjelenés Már elérhető 2008. március
CounterSpy antispyware igen igen
Alap VIPRE motor igen igen
Sunbelt Rootkit
eltávolító technológia
igen igen
Aktív Védelem igen igen
Vírusadatbázis igen igen
Viselkedés-elemzés igen igen
Heurisztikus elemzés igen igen
Checkmark Antispyware minősített igen igen
Bővített VIPRE motor - igen
Email vírusok - igen
Makróvírusok - igen
Fájlvírusok - igen
Checkmark Antivirus
minősített
- igen
jövőben: HIPS - igen
jövőben: IDS - igen

További érdekesség, hogy a VIPRE vírusirtót úgy tervezik, hogy más antivírus megoldások mellett is működhessen - ez a komplex, lassú, sok rejtett problémát okozó biztonsági csomagok helyett egy hatékonyabb, egyszerűbb működési elvre enged következtetni.

HIPS és IDS is érkezik

A VIPRE még meg sem jelent, de a fejlesztés iránya már biztos: hamarosan HIPS behatolásmegelőző és IDS támadás érzékelő rendszer is belekerül, amiket jelenleg a korábbi nevén Kerio, most Sunbelt Personal Firewall tartalmaz. Minden precízen úgy halad, ahogy azt a Sunbelt elnöke egy évvel ezelőtt megálmodta - reméljük hamarosan már működésben is láthatjuk az új védelmi rendszereket.

Szólj hozzá!

Címkék: vírus újdonság personal vírusirtó antivírus összehasonlítás sunbelt kémprogram counterspy firewall hips kerio vipre ids

A bejegyzés trackback címe:

https://spam.blog.hu/api/trackback/id/tr98335448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása