HTML

ICANN: Vége az 5 napig ingyenes domaineknek

2008.02.06. 17:34 freya-spamblog

Az ICANN jelentős lépésre szánta el magát: végre vége az ingyenes, 5 napos domain regisztrációknak.

Az internet alapvető működéséért felelős non-profit szervezet, a domain nevek kiosztását felügyelő ICANN végre bezárta azt a kiskaput, amivel 5 napig ingyenesen lehetett egy domain nevet használni - úgymond "kipróbálni".

Ez a lépés azért jelentős, mert a bűnözők minden nap tízezerszám regisztrálták az új domaineket, hogy újabb és újabb címeket használhassanak a károkozók terjesztésére, vagy éppen spamek küldésére. Egy új domain ingyenes regisztrációjával létrehozható egy új, adathalász támadásokhoz vagy károkozók letöltéséhez ideális hamisított honlap, illetve több ezer új email cím, amelyekről a kiküldött spamek hitelesebbnek tűnhetnek (hiszen a feladó címe nem teljesen véletlenszerű, mert a domain visszaellenőrizhető és már létezik).

Az 5 napos domain-kipróbálási lehetőség kihasználására több biztonsági cég is figyelmeztetett; olyan statisztikák is készültek, amikből látható volt, hogy az internetről letöltött károkozók több, mint 90%-a 5 napnál nem régebbi honlapokról tölthető le. A Google pár héttel ezelőtt vélgülis a hirdetési rendszeréből kitiltotta az olyan reklámokat, amelyek 5 napnál nem régebbi oldalra mutattak, ezzel is próbálva elejét venni a bűnözők tevékenységének készpénzre váltását.

Úgy tűnik, erre most már nem lesz szükség, mert az ICANN döntése alapján minden egyes beregisztrált domain után évente 20 centet kell leszurkolni - ezzel minden bizonnyal megszűnik az ipari méretű visszaélés az 5 napos regisztrációkkal.

Sajnos nekünk, a felhasználók számára ez nem jelenti azt, hogy megtizedelődik az interneten leselkedő károkozók száma, vagy hogy végre mérséklődik a spam és az adathalászat problémája. Viszont egy eszközzel biztosan kevesebb van már a bűnözők kezében, és így teljesen új értelmet nyernek az olyan szűrőmotorok, mint a Ninja és MPP részét is képező SURBL, ami a spameket a bennük található weblapcím alapján azonosítja. Mivel sokkal kevesebb címre kell ezentúl odafigyelni, így reméljük egy fokkal egyszerűbb lesz a spamszűrés is.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: google reklám nap 5 honlap 20 adathalászat károkozó cent adword icann surbl

A bejegyzés trackback címe:

https://spam.blog.hu/api/trackback/id/tr97328234

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: click here 2018.08.09. 10:03:36

Szexshop látogatás - szexshop

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása