HTML

Mennyire hatékony az Iwiw spam?

2008.01.22. 10:29 freya-spamblog

Az elmúlt 1 hétben több hazai levélszemetet kaptunk, mint az elmúlt 1 évben összesen - úgy tűnik, itthon is egyre többen próbálják ki a reklám illegális, de nagyon olcsó formáját.

Iwiw Spam: több tízezer látogató

Lassan az Iwiw-et is elönti a levélszemét, egyre többen találkozhatnak hasonló bejövő üzenetekkel:

Spam az Iwiw-ben

A január 22-én szétküldött spam egy videót reklámozott a Viewbug videómegosztó oldalán. A videót a cikk írásakor 14001-szer nézték meg mindössze egy nap alatt, a mérges hozzászólások számából ítélve pedig sokaknál kiverte a biztosítékot, hogy már az Iwiwre is szép számmal érkezik szemét.

Mire jó ez egyáltalán? A ViewBug videómegosztó készpénz ajándékokkal motiválja a vicces videók feltöltőit. Módszerük egyszerű: 1. készíts egy saját videót, 2. töltsd fel és nézzék meg sokan, majd 3. zsebeld be a nyereményt érte. Ez Iwiwes kollégánk esetében 1. keress egy vicces videót és töltsd fel, 2. küld szét többszázezer embernek a linket 3. bízz benne, hogy az óriási nézettség miatt pénzt nyersz az oldalon.

A ViewBug működése

Sikerült? Kétlem. Először is, a ViewBug oldalán a videók nézettségi száma ritkán éri el a három számjegyet, egy olyan videó amit ezerszer ennyien néztek meg, rendkívül gyanús. A kiadott pénznyereményeket pedig "zsűri" ítéli oda a vicces videóknak, és nem nézettség alapján fizetnek. Végül a nyeremények: 2.000-6.000 forint között mozognak, amiért aligha éri meg egy spamet szétküldeni.

Abban mindenesetre biztos vagyok, hogy a ViewBug örül a kiemelkedő látogatottságnak, akárhonnan is érkezzen: és a látogatószámmal megugró Google Adwords hirdetéseik bevétele pedig náluk marad, amiért akár adhatnak is egy pár ezer forintos díjat a spammernek.

A marketing szakmabeliek számára fontos következtetés, hogy tízezres nagyságrendű "átkattintást" lehet elérni az Iwiw-en szétküldött spam segítségével, amihez ráadásul kifinomult eszközökre sincs szükség. Nincsenek spamszűrők, nem kell zombi hálózat, nincs SMTP és tűzfalas védelem... azt hiszem itt az ideje, hogy az Iwiw új tulajdonosa ne csak a saját ismerőseink email címének elrejtésével foglalkozzon, hanem valamit tegyen a spammerek ellen is.

1 komment

Címkék: spam iwiw videó videómegosztó nyeremény niki átkattintás viewbug

A bejegyzés trackback címe:

https://spam.blog.hu/api/trackback/id/tr40306907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Roleee · http://nemvan.hu 2008.01.23. 15:03:42

hát elég szégyen ez az iwiwes spamsz*rság :D
süti beállítások módosítása