HTML

Stu előrejelzései: mi lesz 2008-ban?

2008.01.08. 17:36 freya-spamblog

Mivel én ilyenekre nem vállalkozok, ezért kollégám, Stu Sjouwerman a Wservernews hírlevelében közzétett előrejelzéseit szeretném közreadni magyarul is. Kérlek szóljatok hozzá nyugodtan, kiváncsiak vagyunk, hogy ti mit vártok!

MICROSOFT: A Windows XP él és virul! Redmond 2009 januárjáig bejelent egy új kiegészítő csomagot ahelyett, hogy június 30-án befejezné az XP értékesítését. 2008-ban büszkén hangoztatják a több, mint 200 millió Vista eladását, de arról nem lesz hír, hogy hányan váltottak vissza XP-re.

OPERÁCIÓS RENDSZEREK: A Hyper-V megjelenésével a virtualizáció új erőre kap. 2008-ban elterjed az asztali alkalmazások virtualizációja, ami intelligens felügyeletet biztosít az egyes szoftverek kihelyezése és üzemeltetése felett. A nyílt forráskódú megoldások tovább fejlődnek, de csak a megszokott komótos tempóban. A Linux alapú otthoni és irodai programok ismét ígéretesek lesznek, de a Vista sikertelensége ellenére sem terjednek el jobban. Elkezdenek foglalkozni az IPv6 bevezetésével. A Vista eléri a 10%-os piaci részesedést, ezért lassan de biztosan egyre több hálózati támadás fogja érni.

IT BÜDZSÉ: A kis és közepes cégek a büdzsé nagyrészét blade szerverekre, virtualizációra és biztonsági szoftverekre fogják költeni. A sok kihelyezett irodából álló vállalatok folyamatosan bővítik az internet eléréseiket, mert 2008-ban az Internet már érezhetően telítődni és lassulni fog (az igények növekedéséhez képest).

KÁROKOZÓK: A spam továbbra is probléma marad. A károkozók nagyforgalmú internetes oldalakon keresztül fognak terjedni, hogy kikerüljék a jelenlegi védelmi módszereket. Az adathalász támadások száma továbbra is növekedni fog, a központi téma az elnökválasztási kampány lesz. A mobilokat és az IM-et eddig nagyjából elkerülte a spam és a károkozók nagy része... de ez meg fog változni 2008-ban.

MAKROGAZDASÁG: 2008-ban a két kipukkant ingatlan és jelzálog lufi (amelyek egymás összeomlását segítették) egy jelentős visszarendeződést fog okozni az indiai vagy a kínai tőzsdéken, vagy mindkettőn. Ne felejtsük el, hogy a pénz valójában csak egy fogalom, ami a bizalomra épül. Ha megrendül a bizalom, a pénz is gyorsan veszít értékéből... biztosítsuk be magunkat az új évre!

HARDVER: A vezeték nélküli eszközök nagy slágerré válnak: IP telefon + zenelejátszó + Kindle + videó + böngésző, a Google megveszi a 700 MHz-es tartományt és mindezt egyben kínálja percdíjak nélkül, Adwords alapú hirdetésekkel vagy fix havidíjjal. A városi Wi-Fi kihal és leváltja a Wi-Max. 2008-ban megjelenik az első tömeggyártott plastic digital display. Megjelenik az első játékirányító eszköz ami agyhullámokat olvas. Elterjednek a 24"-os szélesvásznú kijelzők és lassan átlagossá válnak. Új Wi-Fi alapú robotok jelennek meg feltörekvő cégektől, és az új Sony AIBO kutyus is Wi-Fi képessé válik.

BIZTONSÁG: Az elnökválasztáshoz használt szavazógépeket feltörik novemberben. "Cloud Computing" az új buzz-word, de a biztonsági problémák megakadályozzák az elterjedését. 2008-ban továbbra is a felhasználó marad a leggyengébb láncszem. A Payment Card Industry (PCI) szabvány valódi lehetőséggé válik mindenki számára, aki bankkártyát szeretne elfogadni. A botnetek peer-to-peerré válnak, ezért nehezebb lesz leállítani őket. A bűnözők elkezdik támadni a virtuális világokat. A virtualizáció egy újabb hatalmas támadási felületet nyit meg.

TRENDEK 2008-BAN: Redmond új SilverLight v2 technológiája 30%-os piaci részesedést szerez, elsősorban az Adobe Flash kárára. A Tesla 600 darab 100.000 dolláros elektromos sportautót gyárt le, és el is adja mindet. A TV adókat IP-streamen keresztül is foghatjuk. A Unified Communications (UC) lehetővé teszi, hogy bármikor, bárhol követhetőek legyünk, és ez jelentős visszatartó erő lesz a kezdeti UC alkalmazásokban.

KARRIER 2008-BAN: A biztonsági területeken is jártas rendszergazdák biztos megélhetésre számíthatnak. Disaster recovery-vel és a kritikus üzletmenet biztosításával foglalkozók jóval többel, mint biztos megélhetéssel számolhatnak. 2008 az az év, amikor ideje a karierred alakulását a saját kezedbe venni, a főnököd nem fogja megtenni helyetted. Megpróbálhatod a személyi adatlopást, mint új vonalat, 2008-ban is biztosan nagy hasznot lehet húzni belőle! ;-]

WEB BIZTONSÁG: Az első lövések már eldördültek, de a hackkeléssel és feltörésekkel kapcsolatban egy komoly diplomáciai botrány is ki fog törni, és a kínaiakat fogják meggyanúsítani szigorúan titkos adatok eltulajdonításával. Eközben a pekingi olimpiai falu honlapját is feltörik, Kínán kívülről. A social networking oldalakat is veszély fenyegeti.

GLOBÁLIS KLÍMA: Legalább egy utazási iroda fog "2008 sarki átjáró" utakat kínálni a jégmentes északi sarkvidéken keresztül. Tudtad, hogy a számítógépek a teljes amerikai energia fogyasztás 14%-át veszik el? 2008-ban az Intel elkezd egy "zöld IT" kampányt: "10x-es teljesítmény tizedakkora energiafogyasztás mellett". Sok IT szállító mindenféle bizonyítatlan környezetvédelmi előnnyel fogja bombázni az IT osztályokat, akiket teljesen ki fog fárasztani az Eco-Fatigue, az állandó és unalmas környezetvédelmi hírverés.

TELJESEN VAD TIPPEK

  • az Oracle felvásárolja a SalesForce.com-ot
  • a Microsoft felvásárolja a Palm-ot
  • a Microsoft felvásárolja az Adobe-t
  • a Yahoo-t eladják... a Microsoftnak
  • az elnökjelölt Obama/Huckabee szavazási botrányba kerül
  • a Google részvényárfolyama eléri a $900-t, de 25%-os esést is fog szenvedni. Elkezdenek TV-vel és rádióval foglalkozni, és bejelntik a saját operációs rendszerüket.
  • A Hi-Def formátum háborúban békét kötnek és egy szabvány születik, ami mindkét formátummal kompatibilis, $20-nál olcsóbb lemezekkel
  • Microsoft tavasszal útjára indítja az Internet Explorer 8-at és az egész világ újraindul
  • a Facebook népszerűsége 2008-ban vissza fog esni hasonlóan a MySpace 2007-es visszaeséséhez. Azok a hálózatok, amelyek valóban hasznosak (például informatikusoknak a LinkedIn) viszont nagyon jól szerepelnek.

Amíg minden be nem teljesül, várjuk kiváncsian, valójában mit hoz 2008!

Szólj hozzá!

Címkék: microsoft google kína vista wifi intel tesla 2008 silverlight előrejelzés virtualizáció cloud computing unified communications eco fatigue

A bejegyzés trackback címe:

https://spam.blog.hu/api/trackback/id/tr63289724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása